woensdag 4 september 2024

Zigzag polderrit




Zigzag polderrit.

We waren met 5 man. Gerard kampeert nog een week; Cor is herstellende en Rob was voor controle naar België.

 

Hemelsbreed zijn we niet veel opgeschoten. Na ca 30 km waren we pas bij ’t Geertje. Ritmeester Louis liet ons zigzaggen door de polders; eerst langs de Vliet naar Leidschendam, daarna terug door de Vlietlanden en vervolgens over de Stompwijkseweg weer richting Leidschendam. We reden over het Wilsveen naar de Voorweg, via de Meerpolder en de Ondermeerweg naar ’t Geertje. Ach, dichtbij huis kilometers maken is ook leuk. Van de drie molens wordt van een de wieken vervangen; we stopten even bij begraafplaats Wilsveen we zagen (een vlucht regen) wulpen en stonden opnieuw even stil bij het monument van de Jolly Duck.  

 

De begraafplaats ligt aan Wilsveen 10C in de Nieuwe Driemanspolder aan de weg van Leidschendam naar Zoetermeer. De begraafplaats is in 1820 aangelegd op de plaats waar vanaf 1684 de Hervormde kerk van Wilsveen heeft gestaan. Nadat in 1818 de kerkgemeenschap van Wilsveen was samengevoegd met de Hervormde kerk te Leidschendam (het achthoekige kerkje bij de sluisbrug), werd het kerkgebouw gesloopt. Het oudste deel van de begraafplaats is gelegen tussen de gedeeltelijk afgebroken muren van het vroegere kerkje.

 

Donderdag 22 Februari 1945 heeft de B24 bommenwerper een noodlanding heeft gemaakt in de Geerpolder. Duitse soldaten lieten nieuwsgierige buurtbewoners en kinderen rustig om en in het wrak spelen. Op maandag 26 Februari 1945 beschoten spitfires de B24 definitief aan flarden. Hierbij kwamen 5 burgers om het leven. Acht van de negen bemanningsleden hebben de Bevrijding meegemaakt; de piloot werd na enkele weken bij een beschieting dodelijk getroffen.

 

Door de nabije aanwezigheid van alle benodigde grondstoffen, zoals kleizand en turf, in combinatie met de goede bereikbaarheid over het water, vestigden zich langs de Oude Rijn verschillende pannen- en steenfabrieken. De kleiwarenfabriek "Nieuw Werklust" is ontstaan in de 17e eeuw, waarschijnlijk rond 1675. De fabriek produceerde vooral dakpannen en bloem- en schoorsteenpotten.

 

Na de gezellige kleine lunch met friet in de vertrouwde Egelantier fietsten we naar het (voor mij nog onbekende) Spoorpad en de Stationsweg in Zoeterwoude Rijndijk. Hier passeerden we de ruïnes van ‘Nieuw werklust’. Van hier fietste Fred verder naar Hanneke in het Alrijne leiden (sterkte!) en wij via Zoeterwoude Dorp naar huis. Een ronde van ca 55 km gerekend vanaf Vs97.

















Geen opmerkingen:

Een reactie posten